Iqtisodiy Fanlarni O'qitishda Axborot - Kommunikatsiya Texnologiyalaridan Foydalanish Xususiyatlari (American Journal of Language, Literacy and Learning in STEM Education (2993-2769), 2024)
Maqolada o'qitish metodikasini takomillashtirish va talabalar bilimlari sifatini oshirish bo'yicha yangi tushunchalar taklif etiladi, o'quv ma'lumotlarini taqdim etish usullarini qayta ko'rib chiqish zarurligi ta'kidlanadi. Mualliflar axborot texnologiyalari vositalaridan foydalanish nuqtai nazaridan yuqori malakali mutaxassisni kasbiy tayyorlash zarurligi masalasini ko'rib chiqishga murojaat qilishadi. Maqola mualliflari zamonaviy oliy ta'lim tizimida axborot texnologiyalarining ahamiyatini ta'kidlaydilar. Mualliflar ta'limni tashkil etishning istiqbolli printsiplarini quyidagilar bilan ajratadilar: ilmiy, mavjudlik, tizimlilik, o'quv ma'lumotlarini taqdim etishning ma'lum bir tuzilishi. Mualliflarning ta'kidlashicha, talaba tomonidan o'zlashtirilishi uchun mo'ljallangan professional ahamiyatga ega ma'lumotlar mazmunli va tizimli ravishda diniy ravishda kengayib boradi, murakkablashadi, bu esa uni taqdim etish, olish, o'zlashtirish va ishlatishda muayyan qiyinchiliklarni keltirib chiqaradi. Iqtisodiy fanlarni o'qitishda axborot texnologiyalaridan foydalanishning ahamiyati haqida gapirganda, mualliflar bu talabalarning bilim sifatini oshirishga yordam berishini ta'kidlaydilar. Qo'shimcha professional dasturni tuzish tartibi ko'rib chiqiladi. Ushbu dastur ko'p jihatdan o'qituvchining ishini engillashtirishga, o'quvchilarning o'rganish motivatsiyasini, ta'lim samaradorligi va sifatini oshirishga imkon beradi, bu esa talabalarga atrof-muhitga va undagi o'zgarishlarga osonroq moslashishga imkon beradi.MATERIALLAR VA USULLAR. Ushbu maqsadga erishish uchun biz talabalarga iqtisodiy fanlarni o'qitish jarayonida informatsion ma'lumotlardan foydalanish asoslarini o'rgatishni yaxshilash uchun kompleks yondashuvdan, kognitiv faoliyat sub'ektlarining o'zaro ta'siri jarayonini va uning samaradorligini oshirish imkoniyatini faollashtirishga imkon beradigan batafsil yondashuvdan foydalandik. Ishda quyidagi usullar qo'llanilgan: tadqiqot muammosi bo'yicha pedagogik, psixologik, ilmiy-texnik va uslubiy adabiyotlarni tahlil qilish, tizimlashtirish, umumlashtirish.NATIJALAR. Tadqiqot doirasida o'qituvchi, moderator talaba va talabalar o'rtasidagi o'zaro munosabatlar shaklida ishlab chiqilgan mualliflik dasturi asosida talabalarning mustaqil ishi doirasida amalga oshiriladigan internetdan foydalangan holda talabalarga asoslarni o'rgatish usullari to'plami ishlab chiqildi va sinovdan o'tkazildi. Talabalarning fikrlarini o'rganish ularning o'rganish jarayoni va natijalaridan qoniqishlarini ko'rsatadi.XULOSA. Mustaqil faoliyat doirasida an'anaviy va elektron ta'lim elementlarini birlashtirgan internetdan foydalangan holda talabalarni o'qitishning taklif etilayotgan metodologiyasi talabalarni tashqi va ichki motivatsiyani rivojlantirish asosida o'quv jarayoniga jalb qilishni ta'minlaydi, ularning bilim faoliyati samaradorligini oshiradi, interaktiv o'zaro ta'sirda rasmiyatchilikni yo'q qiladi va o'quv natijalarini nazorat qilish va baholashni samarali amalga oshirishga imkon beradi..